Despre noi

Jazz-ul s-a auzit pentru prima dată la Gărâna în 1997

Jazz-ul s-a auzit pentru prima dată la Gărâna în 1997, într-un jam session improvizat de prieteni în Hanul La Răscruce. Povestea a continuat în următorul an și în următorii 20 de ani, transformând un sat din Munții Semenic în locația celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est.

Peste 50.000 de spectatori şi câteva sute de artişti internaţionali au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer și mulți alții.

Trei elemente fac din Gărâna Jazz Festival o experiență de festival unică: muzica, oamenii și locul. În munții Semenic natura e sălbatică, la fel ca muzica care răsună dintre corturi. Două decenii de festival au cultivat diversitatea jazz-ului la cea mai

înaltă calitate și au găzduit concerte legandare de jazz nordic, american, oriental, occidental sau românesc. Totul în spiritul unei liberătăți aparte care definește identitatea celor prezenți an de an la Gărâna, considerat un fel de ”Woodstock” contemporan. Vremea capricioasă și locul special nu diminuează cu nimic atmosfera, dimpotrivă, chiar îi ambiționează pe participanți să-si dorească să facă parte dintre cei, nu puțini, „aleși”.

”Odată ajuns în Poiana Lupului, m-am împrietenit instantaneu cu oamenii, m-am ataşat subit de împrejurimi (pe care le explorez în fiecare an, în profunzimi şi-n înălţimi), am devenit dependent de capriciile vremii şi de riscurile vieţii la cort şi, mai ales, am descoperit nevoia acută de a asculta jazz în aer curat, sprijinit de buştenii care, într-o zi, sînt convins, vor deveni la fel de faimoşi precum artiştii de pe scenă.” – Marius Chivu despre Gărâna Jazz Festival în Dilema Veche

Un festival de-o viață