Stiri ← Inapoi

Program GJF – vineri 13 iulie

ORA 11:00, BISERICA CATOLICĂ DIN VĂLIUG

CONCERT/VERNISAJ
FIKL SI ÎNGERUL EXTERMINATOR:O CĂLĂTORIE ÎN DOI LA GĂRÂNA
Inspirat de contextul festivalului, pictorul Gheorghe Fikl propune o instalație-experiment, construită în registru
multi-media și centrată pe expunerea unei singure lucrări de pictură, însoțită de două secvențe foto-video și de un
concert de improvizație jazz susținut de artistul vizual care, de mulți ani, este creativ inclusiv în zona muzicală.

Gheorghe Fikl

Gheorghe Fikl

ORA 12:30, HANUL LA RĂSCRUCE, GĂRÂNA

AUĂLEU PREZINTĂ: FERMA
Christine Cizma, Ioan Codrea, Marian Pîrvulescu, Cari Tibor, Cristian Popescu, Andrei Racola, Norbert Lovasz și
Ovidiu Mihaia își cer scuze în fața porcilor, a vacilor, a cailor, a oilor, a măgarilor, a câinilor precum și în fața tuturor celorlalte viețuitoare și dobitoace, fiindcă trebuie să se folosească de imaginea lor pentru a spune această poveste omenească. Va rugăm să înțelegeți că unele dobitoace din regnul uman nu ar putea accepta o asemenea poveste și s-ar supăra, ne-ar bate, ne-ar amenda sau cine știe ce altă grozăvie ar mai face… așa că, vă rugăm să ne înțelegeți, nu e vorba de voi, e vorba de noi, dar cu toate că am trecut din totalitarism în democrație prin sângele unei revoluții, înca mai suntem nevoiți să umblăm cu măști.

13 – 15 IULIE, ÎNTRE 9:00 – 16:00, POIANA LUPULUI, GĂRÂNA

TÂRGUL NAȚIONAL DE VINILURI

12 – 15 IULIE, HANUL LA RĂSCRUCE, GĂRÂNA

EXPOZIȚIE DE AFIȘE
SCURTĂ ISTORIE A EVENIMENTELOR JAZZISTICE
Afișe realizate de artiști plastici timișoreni.


LANSARE ALBUM
INSTANT STAGE – IOANA TĂUT
Majoritatea fotografiilor din album sunt realizate în timpul Gărâna Jazz Festival. Fotografiile surprind momente din
timpul concertelor unor muzicieni de renume precum Bobo Stenson, John Scofield, Bill Frisell, Stanley Clarke, Dennis Chambers, Tomasz Stanko, Jack DeJohnette, Ravi Coltrane și alții.
Fiecare fotografie din seria Instant Stage este atât unică, cât și unicat, deoarece există doar în original, pe film instant. Aproape toate sunt semnate de către artistul fotografiat.

HANUL LA RĂSCRUCE, 14:00

Emil Bîzgă Quartet (SUA, România)

La Hanul La Răscruce,vineri, 13 iulie, Emil Bîzgă Quartet va prezenta proiectul său internațional Gypsy Blues, în compania lui Steve Sinko la pian, Ioan Baranga la bass și Claudiu Purcărin la baterie. Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști ai ultimelor decenii. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale, având o voce distinctă în jazzul modern. A cântat cu muzicieni ca Ray Charles, Jimmy Cobb, Paquito D’Rivera, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson sau Chris Sullivan.

Emil Bîzgă – trompetă

Steve Sinko – pian

Ioan Baranga – bass

Claudiu Purcarin – baterie

Emil Bizga Quartet

Exit Oz (România)

Exit Oz este un proiect timişorean născut în 2011 din sesiunile de improvizaţie făcute de Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce) şi Ovidiu Zimcea (sintetizator, sample-uri). În mai 2014, Exit Oz a lansat primul album,  “Împământenit”.

Exit Oz, deși încadrați ca gen muzical de unii în post-jazz, și-au însușit eticheta de mlazz (jazz de mlaștină) – un jazz prea rock pentru a fi jazz și un rock prea jazz pentru a fi rock. În ciuda alternanței dintre stări și a complexității structurale, paradoxul stilului este dat tocmai de constanta prezență a simplității prin elementele pop.

Au concertat în numeroase orașe din țară, precum și în festivaluri ca Gărâna Jazz Festival, FânFest-Roşia Montană și Smida. Au primit cronici de apreciere din Rusia, Grecia şi Polonia.

Alex Iovan – saxofon tenor, voce
Dragoș Garofeanu – chitară
Mihai Jurmoni – bass
Adrian Pârâianu – tobe

POIANA LUPULUI, 19:00

KEKKO FORNARELLI TRIO (Italia)

Apreciat pianist italian al ultimului deceniu, Kekko Fornarelli va fi prezent pe scena Gărâna Jazz Festival alături de membrii trioului cu care în martie anul acesta a lansat un nou album – Abaton. Un artist cu un stil unic, inconfundabil, Kekko Fornarelli a câștigat în ultimii ani criticii de jazz și publicul din întreaga lume. Noua creație ce îi poartă semnătura deține o amprentă incredibil de personală. Compozițiile sunt captivante, cu rădăcini clasice, cu influențe variind de la rock, pop la trip-hop, în același timp în strânsă legatură cu libertatea expresivă tipică jazzului.

Kekko Fornarelli – pian/synth/samples

Giorgio Vendola – contrabas

Dario Congedo – tobe

Elena Mîndru Finnection feat. Adam Baldych (România, Finlanda, Polonia)

Violonistul polonez Adam Bałdych este invitatul special al Elenei Mîndru și al trupei cu care deja a cucerit publicul de la Gărâna Jazz Festival în 2014 – Elena Mîndru Finnection. Prin acest nou proiect, cântăreața invită ascultătorul într-o călătorie muzicală exotică alături de un cvartet de jazz acustic care include și vioara, instrument ce aduce o caracteristică distinctă și specială muzicii lor. Repertoriul abordat include în majoritate compozițiile Elenei. Muzica lor combină într-un mod original elemente din muzica tradițională românească și jazz.

 Elena Mîndru – voce

Adam Bałdych– vioară

Tuomas J. Turunen – pian

Eero Seppä – contrabas

Anssi Tirkkonen – tobe, percuţie

Elena Mindru Finnection

Courtois, Erdmann, Fincker – Bandes Originales (Franța, Germania)

Bandes Originales este un proiect muzical inedit care aduce universul cinematografic pe scena nu prin imagine, ci exclusiv prin sunet. Un violoncelist – Vincent Courtois, doi saxofoniști – Daniel Erdmann și Robin Fincker compun o muzica ce recreeaza pentru urechile publicului coloanele sonore ale unor filme celebre. Muzicienii nu și-au propus o sesiune de coveruri. Ei au ambitia de a refraza și reinterpreta muzica de film, invocând, printr-o meditatie visatoare, amintirile și trairile legate de povestile prinse în peliculele cinematografice.

Vincent Courtois – violoncel

Daniel Erdmann – saxofon

Robin Fincker – saxofon

 

Avishai Cohen’s Big Vicious (Israel)

Extravagant, liric, rebel și meditativ, versatilul trompetist israelian Avishai Cohen este de ani buni o figură remarcabilă pe scena de jazz mondială. Este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști ai momentului atât la New York, cât și la Paris. Acum doi ani, prestigioasa casă de discuri ECM Records i-a lansat albumul “Into The Silence”, album care i-a adus artistului un succes impresionant la critica de jazz, dar și la public – “cel mai bun artist străin al anului”, “cel mai bun album al anului” sunt distincțiile primite după lansare. La Gărâna Jazz Festival va prezenta un proiect parcă anume creat pentru publicul festivalului: o combinație armonioasă și incitantă de jazz, rock&roll, groove și muzică psihedelică. Big Vicious este un proiect început de Avishai Cohen în urmă cu câțiva ani în New York, pentru care trompetistul a adunat mai multe materiale – compoziții proprii și aranjamente ale unor piese mai vechi. Este conceput ca un ansamblu non-standard, cu doi bateriști și doi chitariști alături de solist, lăsând muzicienilor o mare libertate de exprimare și interacțiune. Muzicienii care îl vor însoți pe Avishai Cohen sunt chitariștii Yonatan Albalak și Uzi Ramirez și bateriștii Ziv Ravitz si Aviv Cohen.

 

Avishai Cohen – trompetă

Yonatan Albalak – chitară electrică

Uzi Ramirez – chitară electrică

Ziv Ravitz – baterie

Aviv Cohen – baterie

Bilete
Dacă nu ați apucat încă să achiziționați bilete la festival, acestea vor fi disponibile și la fața locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, de joi, începând cu ora 16.00, în trei variante: bilet de o zi, la prețul de 85 lei; abonament pentru trei zile, la prețul de 240 lei și abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la prețul de 300 de lei.