Arhive

Vasil Hadžimanov solo

Vasil Hadžimanov (n. 23.06.1973, Belgrad, Serbia) este foarte cunoscut și apreciat și dincolo de granițele europene. A absolvit prestigiosul Berklee College of Music din Boston și a cântat cu David Gilmore, Antonio SanchezMatt GarrisonDavid Binney, Nigel Kennedy. Ideile lui Vasil de a mixa ritmurile tradiționale balcanice și melodiile moderne (din jazz, funk, world music) l-au condus către o abordare personală a muzicii jazz. A înființat propriul band, în urmă cu 20 de ani, cu care a început să susțină concerte în Serbia, dar și în alte țări europene. Vasil Hadžmanov Band a cântat și în România, la Gărâna Jazz Festival 2017. Cu această formație a lansat 8 albume, multe dintre ele cu un succes uriaș atât de vânzări, cât și la public și criticii de jazz. Pe lângă activitatea cu acestă formație, Hadžimanov a mai înregistrat cu trioul său albumele “El Raval” (2011) și “Melody Rhymes” (2021), cu Bojan Zulfikarpašić – “Koncert na Kolarcu (2017) și cu Dušan Jevtović – “Duo” (2020).

Anouar Brahem Quartet  (Tunisia, Suedia, Germania, Liban)

 

Anouar Brahem – oud,

Klaus Gesingbass clarinet, saxofon sopran,

Björn Meyer –  bass,

Khaled Yassine – percuție

 

Anouar Brahem va urca pe scena festivalului alături de quartetul său, creat în 2009 pentru înregistrarea albumului The Astounding Eyes of Rita. Pentru prima oară,  Anouar Brahem Quartet se întoarce în vechile teritorii muzicale prin intermediul unui repertoriu care cuprinde unele dintre compozițiile obișnuite ale grupului și piese de pe albume mai vechi, precum Conte de l’Incroyable Amour (1991), Madar (1992), Thimar (1998), Astrakhan Café (2000), The Astounding Eyes of Rita (2009)​​​​​​, Blue Maqams (2017). Din Anouar Brahem Quartet mai fac parte: Klaus Gesingbass clarinet, saxofon sopran, Björn Meyer –  bass, Khaled Yassine – percuție.

Cu o carieră muzicală de aproape 40 de ani și cu o discografie foarte bogată, Anouar Brahem este, incontestabil, un maestru autentic al oud-ului, care a dezvăluit lumii magia sonoră pe care această veche lăută orientală o poartă cu sine. Puterea muzicii lui Brahem stă în deschiderea hotărâtă către lume și în tenacitatea cu care a creat punți între modernism și moștenirea muzicală arabă și islamică. Cu un respect uriaș pentru tradiții,  a realizat un repertoriu de jazz remarcabil, înregistrând nu mai puțin de 11 albume la ECM Records. John Surman, Dave Holland, Jan Garbarek, Django Bates și Jack DeJohnette sunt doar câțiva dintre muzicienii care au “cedat” vrăjilor melodioase ale lui Anouar Brahem.

Marta Popovici (România)

Marta Popovici – voce,
Bogdan Tănase – chitară,
Alexandru Marin – bas,
Gabi Matei – tobe

Marta Popovici este o vocalistă și compozitoare româncă situată la intersecția muzicii de jazz și soul cu muzica R&B și pop. Contactul său inițial cu muzica, la vârsta de 4 ani, a fost urmat de cursuri de canto și de participarea la numeroase festivaluri de muzică pentru copii. La finalul studiilor liceale s-a îndreptat către muzica jazz și a ales să urmeze cursurile secției de jazz din cadrul Universității Naționale de Muzică București. Acolo a format proiectul său principal, Marta Popovici & On The Fly, cu care compune, înregistrează și cântă din 2018. Versurile joacă un rol important în dinamica trupei și reflectă celelalte pasiuni ale solistei precum literatura, psihologia și filosofia. A fost parte din grupul de muzică a cappella Jazzappella și din proiectul de muzică Braziliană Grande Rio. A făcut parte din musical-ul „Tarot Tales” sub îndrumarea lui Mircea Tiberian și a participat la numeroase proiecte culturale precum Emotional Europe, ConnectArts, Jam Circle. În prezent, urmează studiile masterale ale Conservatorului Prins Claus, Groningen, realizând un proiect de cercetare despre storytelling în muzică.

Dean Bowman’s 5000-pound Band (S.U.A., Serbia)
Dean Bowman – voce

Vasil Hadžimanov – clape/pian

Nimrod Speaks – contrabas

Ronnie Burrage – baterie

Dean Bowman, cântărețul carismatic care s-a afirmat în jazz, rock, gospel și soul, va cânta sâmbătă, 8 iulie, în Poiana Lupului alături de cel mai bun pianist jazz din Serbia, Vasil Hadžimanov, și de americanii Nimrod Speaks – contrabas și Ronnie Burrage – baterie. Expresivitatea vocii, dobândită în urma stăpânirii și combinării mai multor tehnici și stiluri vocale, i-a adus lui Dean Bowman nenumărate colaborări cu muzicieni de renume internațional. A fost descris ca “vocal-mentalist,” “tone poet,” “avant-garde gospel singer,” și “jazz singer with the soul of a rocker,” pentru colaborările sale cu Don Byron la albumul “Do The Boomerang: the music of Junior Walker” (2006, Blue Note Records), cu John Scofield în turneul acestuia dedicat muzicii lui Ray Charles. A mai colaborat cu Reggie Workman, Charlie Hunter, Bernie Worell, Steve Coleman, MeShell Ndegeoshello și mulți alții.

Dean Bowman a primit Premiul pentru întreaga carieră la Timișoara Jazz Awards 2022.

Marquis Noir (România)

 

Patricia Marchiș – saxofon, Ioana Dîrvă – pian, David Vshayn – bass, Sebastian Arvai – percuție

Marquis Noir este o formație instrumentală de avangardă din Cluj-Napoca, al cărei stil electrizant îmbină elemente de jazz, funk și rock.  Această fuziune eclectică, accentuată de sonoritatea lor revoluționară, a adus trupa în centrul atenției pe scena muzicală alternativă românească.

Paul Zauner Quartet (Austria, S.U.A., Serbia)

Carlton Holmes – pian

Wolfram Derschmidt – contrabas

Dusan Novakov – baterie

Paul Zauner – trombon

Trombonistul austriac Paul Zauner va cânta într-o formulă de quartet cu pianistul american Carlton Holmes, basistul austriac Wolfram Derschmidt și tobarul Dusan Navokov, originar din Serbia. Începând cu mijlocul anilor ’80, Paul Zauner a cântat cu nume mari ale jazzului internațional, ca Leon Thomas, George Adams, David Murray, Gregory Porter, Donald Smith, Mansur Scott și a produs înregistrări remarcabile. În 1992, împreună cu Franz Hackl, a fondat trupa ITSLYF, cu care a susținut concerte în întreaga lume. Albumul trupei, “Hep Caolin”, a fost votat ca unul dintre cele mai bune albume ale secolului de către Rolling Stones Guide. De asemenea, albumele înregistrate cu The Blue Brass – “Soil” și “Great Vocies of Harlem” au ajuns în top ten la Jazz and World Music Charts (Statele Unite). Paul Zauner este cunoscut și ca fondator și organizator al festivalului anual de jazz INNtöne din Diersbach.

7th SENSE (România)

Sergiu Bivol – trompetă,

Lucas Contreras – chitară,

Adi Stoenescu – clape,

Laura Benedek – chitară bas,

Gabi Matei – baterie

 

7th SENSE este una dintre cele mai creative trupe de jazz din București. Conduși de basista Laura Benedek, membrii trupei combină compoziții de jazz cu groove și improvizație, influențele lor variind de la Nubiyan Twist, Ezra Collective, Sons of Kemet până la Yussef Kamaal și Christian Scott.

 

Cei cinci muzicieni s-au cunoscut în timp ce studiau la Universitatea Națională de Muzică din București, fiind activi în diverse proiecte pe scena bucureșteană de jazz. Trupa s-a format în 2019, în timpul rezidenței Laurei Benedek la Green Hours Jazz Club. De atunci a crescut în forță, reușind să își construiască o imagine solidă pe scenele locale și naționale de jazz. Au cântat la Green Hours Jazz Fest și JazzTm, iar la sfârșitul anului 2021 trupa a câștigat premiul „Cea mai bună trupă” la Sibiu Jazz Competition. Albumul de debut, „Light In Chaos”, a fost lansat în 2022.

Leszek Możdżer  (Polonia)

  • pian solo

 

Un pianist, compozitor și producător remarcabil, Leszek Możdżer este considerat cea mai mare revelație a jazzului polonez din ultimele decenii. Reputația sa internațională ca unul dintre cei mai importanți pianiști din jazz se bazează pe împletirea inovatoare a esteticii sunetului și culturii muzicii clasice cu deschiderea și energia jazzului. Improvizațiile pe teme de Frédéric Chopin, stilul său de a cânta,  strălucitor și de neegalat din punct de vedere tehnic,  i-au adus eticheta de romantic în breasla muzicienilor jazz. Cariera internațională a lui Możdżer a fost puternic influențată de colaborarea cu contrabasistul suedez Lars Danielsson. Albumele lor „Pasodoble” (2007) și „Tarantella” (2009) au fascinat cu sonoritățile melodioase un public vast. A colaborat de-a lungul timpului cu Zbigniew Namysłowski, Tomasz Stańko, Michał Urbaniak, David Friesen, Pat Metheny, Arthur Blythe, Buster Williams, Billy Harper, Joe Lovano, Archi Shepp, David Liebman, Charles Fox, Lester Bowie, David Gilmour, Marcus Miller, John Scofield, Steve Swallow, Eddie Daniels, pentru a numi doar câțiva. Discografia lui cuprinde peste 100 de albume, sub nume propriu sau colaborări.

Marcin Pater Trio (Polonia)

Marcin Pater – vibrafon

Mateusz Szewczyk – contrabas, chitară bass

Adam Wajdzik – baterie

 

Muzica grupului Marcin Pater Trio este opera originală a liderului, vibrafonistul Marcin Pater. Sursele de inspirație sunt muzica jazz, jazz-rock și fusion. Combinația dintre un vibrafon acustic,  o chitară bas electrică, un contrabas acustic și un set de tobe conferă trupei un sunet unic. În noiembrie 2019, trupa și-a lansat albumul de debut „Nothing but trouble” la o  casa de discuri italiană.  Au participat la numeroase festivaluri internaționale și au fost premiați în competiții importante. În 2021 au primit Marele Premiu la Jazz Nad Odrą Festival, colaborând cu renumitul pianist Leszek Możdżer. Colaborarea a continuat și s-a concretizat în cel de-al doilea album al trupei, lansat anul acesta:  Marcin Pater Trio & Leszek Możdżer feat. Jakub Mizeracki – „Between”.

The Side Effects (Norvegia)

Marius Neset – saxofon,

Stian Carstensen – acordeon, chitară, banjo

Thomas Strønen – tobe, percuție

 

Atunci când Stian Carstensen, Marius Neset și Thomas Strønen cântă împreună, ca în The Side Effects, știi că seara va fi o nebunie! Muzicalitatea fantastică a celor trei muzicieni de top ai Norvegiei a lăsat publicul în extaz încă de la prima apariție pe scenă. Materialul muzical al trioului este inspirat din muzica populară balcanică și din muzica cultă occidentală. În concerte se susțin reciproc, se completează și se aventurează în noi explorări cu o creativitate fascinantă.

 

Stian Carstensen este un muzician renumit, lider al apreciatei orchestre de jazz Farmers Market. El este implicat activ într-o varietate de genuri muzicale – jazz, muzică populară și clasică. Interpretează la acordeon, chitară, banjo, pedal-steel guitar și kaval, ajutându-se uneori de voce și fluier. Îndrăgostit de folclorul bulgar, a studiat cu cei mai buni lăutari bulgari, dar și români.  În 2021 a lansat albumul Musical Sanatorium.

 

Marius Neset, prezent la Gărâna și în 2014 cu trioul său, a dovedit din plin că nu este doar o stea trecătoare în peisajul jazzului contemporan. Marius Neset “combină forţa sonoră a lui Michael Brecker cu delicatețea tonală a lui Jan Garbarek” (The Guardian). A lansat deja 9 albume sub nume propriu și are la activ colaborări notabile cu Django Bates, Lars Danielsson, Arild Andersen, Adam Bałdych, Daniel Herskedal și mulți alții.

 

Thomas Strønen este unul dintre cei mai apreciați muzicieni scandinavi ai momentului. De-a lungul timpului și-a pus amprenta creativă în numeroase proiecte valoroase, în fiecare dintre ele experimentând noi sonorități și modalități de exprimare. Dintre grupurile în care activează sau a activat amintim: Food (cu Iain Ballamy), Parish (cu Bobo Stenson, Fredrik Ljungkvist și Mats Eilertsen); Meadow (alături de John Taylor și Tore Brunborg, ulterior cu Anders Jormin la contrabas); Humcrush (cu Ståle Storløkken, feat. Sidsel Endresen în 2011); Reflections in Cosmo (cu Ståle Storløkken, Hans Magnus Ryan, Kjetil Møster), Arild Andersen Quartet, Maria Kannegaard Trio, Time is a Blind Guide.